Маслена питка с мляко
Домашна питка с масло.
Необходими продукти:
- 3 ч самонабухващо брашно
- ½ ч.л. сол (по желание)
- 3 с.л. масло
- ½ ч мляко
- ½ ч вода
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното и солта в купа и втрийте маслото до получаване на фини трохи.
2. Направете кладенче в центъра и прибавете млякото и водата, смесете леко с нож, докато тестото започне да се отделя от стените на съда.
3. Омесете за кратко върху леко набрашнена повърхност и оформете топка от тестото. Сложете я в намаслена кръгла тавичка за печене с диаметър 15 – 16 см.
4. Направете кръстообразен прорез с остър нож през тестото на около 1 см дълбочина.
5. Намажете тестото с мляко.
6. Пресейте отгоре още малко брашно.
7. Печете в сгорещена фурна за 10 мин. или до златисто-кафяво.
8. Намалете фурната до умерена температура и печете още 20 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ