Сладки питки с кръстче
Пухкави хлебчета със стафиди и цитрусови кори.
Необходими продукти:
- 1000 г брашно
- 120 г захар
- 60 г мая
- 20 г сол
- 30 г сухо мляко
- 240 г яйца
- 200 г масло
- 5 набухвател
- около 550 мл вода
- 200 г бели стафиди
- 150 г микс захаросани цитрусови кори
- 150 г стафиди
- щипка канела, щипка индийско орехче и щипка микс сухи подправки за сладкиши
За сместа за кръстчето:
- 150 г брашно
- 50 г зеленчуково олио
- 130 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете стафидите в гореща вода до омекване.
2. Смесете брашното, захарта, маята, солта, сухото мляко и мазнината в купа, до получаването на трохи. Добавете яйцата и смесете.
3. Бавно добавете вода, но не наведнъж, а преценете според консистенцията на тестото. Ако е сухо и не е достатъчно лепкаво, сложете още вода. Ако е лепкаво отвън, а сухо отвътре, омесете още около 4-5 мин. Но ако е прекалено течно, добавете още брашно.
4. След като постигнете желаната консистенция на тестото, добавете отцедените стафиди и микса захаросани кори, заедно с ароматните подправки.
5. Оставете да втаса за около 30 мин. и след това омесете, като ударите няколко пъти върху работната повърхност, за да излезе въздухът и оформете кръгли топчици от по 60 г.
6. Сложете ги в тавичка и оставете за още около 30 мин. или докато удвоят обема си. Междувременно направете сместа за напълване.
На сместа за кръстчето:
1. Смесете всички необходими продукти за около 5 мин. Налейте така получената смес в готварски пош и направете кръстче върху всяка питка.
2. Печете на 190-200ºС до златисто-кафяво.
3. Глазирайте със захарен сироп или кайсиево сладко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ