Домашно гюзлеме със сирене и кашкавал
Баница с готово тесто и плънка от бяло сирене, крем сирене, яйце и кашкавал.
Необходими продукти:
- 150 г бяло сирене
- 125 г крем сирене (1 опаковка - малка)
- 1 яйце
- черен пипер
- лют или сладък червен пипер (или микс)
- 180 г кашкавал
- магданоз или босилек (пресен)
- 500 г готово тесто
- брашно и масло за месене и печене
- шарена сол или чубрица
Начин на приготвяне:
1. Оставете крем сиренето да се отпусне на стайна температура в купичка.
2. Добавете рендосания кашкавал (като си запазите около 30 г на око от него за поръска), яйцето и натрошеното с пръсти на ситно сирене. Прибавете и наситнени листенца прясна подправка, овкусете с пипер и разбъркайте докато се получи гъста кашичка.
3. Върху набрашнен плот премесете тестото и го разточете на кръгла кора. Изсипете плънката в средата ѝ и разнесете в центъра.
4. Съберете крайщата на кръга отгоре, за да се затвори плътно и отстранете образувалата се тестена туфичка. Внимателно с точилка разточете вече оформената питка, като внимавате да не се скъса.
5. Намажете щедро с масло дъното и стените на кръгла тава със сходен на получената питка диаметър.
6. Прехвърлете нежно гюзлемето в тавата, отгоре подредете няколко тънки слайса масло и поръсете с рендосан кашкавал и шарена сол или чубрица.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути малко под средното ниво. Следете кората и по нея преценете готовността на баницата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ