Домашни кисели краставички с копър и бахар
Туршия с кисели краставички, хрян, пипер и чесън.
Необходими продукти:
- 1 буркан от 3 литра
- пластмасов капак за временно ползване
- метален капак за стерилизиране
- 2,3 кг малки краставички (корнишони)
- 3 дафинови листа
- няколко скилидки чесън
- 5-7 зърна черен пипер
- 5-7 зърна бахар
- семена от копър - около 50 грама
- 1 листо хрян по желание
За саламурата:
- 1 литър вода
- 20 грама сол (4 с.л. с връх)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре буркана, защото в противен случай ще имате проблеми със стерилизирането на зимнината.
2. На дъното на буркана сложете копър, чесън, зърната черен пипер и дафиновия лист.
3. Измийте хубаво краставичките и ги подредете в буркана. Пуснете и зърната бахар и листа хрян.
4. Залейте с кипящата саламура. Поставете пластмасовия капак върху буркана без да затягате и сложете буркана в съд така, че да се събира ненужната вода по време на бъкането без да цапа навсякъде.
5. На третия ден изсипете саламурата от буркана обратно в тенджера и я кипнете наново без да добавяте допълнителна течност, въпреки че част от нея е изтекла. Щом заври, залейте отново краставичките, затворете с пластмасовия капак и ги изчакайте още два пълни дни.
6. След това пак върнете саламурата в тенджерата, долейте вече вода, така че общата течност да е достатъчна за плътно напълване на буркана, кипнете я и залейте пак краставичките плътно до горе. Вземете металния капак и запечатайте плътно.
7. Съхранявайте на тъмно хладно място.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ