Домашна свинска шунка с чеснова коричка
Домашна шунка от свинско в саламура с подправки.
Необходими продукти:
За саламурата:
- 1,25 л вода + 5 с.л. сол
- 15 зърна черен пипер
- 15 зърна кориандър (ако имате)
- 10 зърна бахар
- 2 дафинови листа
За микса от подправки:
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. пипер меланж или 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. едра сол
- 3-4 скилидки чесън
- 3 с.л. олио
И още:
- 1 кг цяло парче свински врат
Начин на приготвяне:
1. Водата затоплете, разтворете в нея солта и добавете подправките. Оставете да се изстуди и потопете парчето месо. Ако не го покрива, прехвърлете в по-тесен съд. Приберете в хладилник между 12 и 24 часа.
2. В купичка смесете намачкания чесън с олиото и подправките за микса. Разбъркайте добре.
3. Извадете месото от саламурата и подсушете стриктно със салфетка или домакинска хартия. Обтрийте хубаво и плътно с микса от подправки.
4. Сложете месото в лист алуминиево фолио и завийте. Прехвърлете във втори лист и завийте пак. Сложете в трети и завийте финално.
5. Поставете в тава и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. Печете 1 час и 10 минути.
6. След изваждане изчакайте да се охлади хубаво и чак после разгърнете. Сервирайте като мезе, основно с пресни зеленчуци или колбас за сандвичи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ