Свински врат в саламура с коричка от билки
Печен свински врат с кимион, риган, чесън и захарна коричка.
Необходими продукти:
- 3 с.л. сол
- 1 л вода
- 1,8 кг парче свински врат без кост (или друго цяло парче свинско месо с това тегло)
- 1 ч.л. сол + 1 ч.л. черен пипер + 1 ч.л. кимион на зърна + 1 ч.л. сух риган
- 7 скилидки чесън
- 70 г кафява захар
- 4 с.л. олио
- магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Смесете 1 литър вода с 3 с.л. сол и разбъркайте докато солта се разтвори. Водата трябва да е хладка към студена, затова ще се наложи повечко бъркане. Поставете почистеното месо в купа и залейте с тази саламура. Ако части от него се подават над течността, разбъркайте още 500 мл вода с 1,5 с.л. сол и дозалейте. После оставете за 1 час мръвката в саламурата.
2. Смесете в малка съдинка равни количества сол, пипер, кимион на зърна и сух риган. Прибавете захарта. Разбъркайте.
3. Обелете и намачкайте скилидките чесън и добавете към подправките. Залейте с олиото и разбъркайте на каша.
4. Месото извадете от саламурата и подсушете с домакинска хартия или салфетки. Поставете в намазнена тава.
5. Намажете отгоре и отстрани с пастата със захар, чесън и подправки и пъхнете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40-45 минути.
6. След изваждане увийте мръвката с все тавата в алуминиево фолио и оставете да почива 10 минути. После е готово за сервиране - по желание с поръска от наситнени листенца пресен магданоз и заливка от соса, събрал се в тавата.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ