Домашна шунка от свинско на микровълнова
Печено свинско месо на микровълнова с чесън и дафинов лист.
Необходими продукти:
- 400 г свинко месо - цяло парче
- 5 скилидки чесън
- сол и пипер
- 3 с.л. олио
- 4 дафинови листа
- 250-350 мл вряла вода
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо почистете, подсушете със салфетка и шпиковайте на 5 места от едната страна. Сложете 5 разполовени по дължина скилидки чесън и обърнете. Шпиковайте и от другата страна и бутнете още 5 половинки чесън. Обтрийте хубаво мръвката със сол и пипер и приберете в хладилник да се маринова за 1 час.
2. Сгорещете олиото на умерен към силен огън в тиган и запържете месото колкото да се запечата от всички страни за по 2-4 минути и да хване румена коричка.
3. На дъното на йенска тенджера сложете дафиновите листа, върху тях положете мръвката, капене 1 с.л. от мазнината, отделила с в тигана, и залейте с врялата вода, в която сте разтворили 1/2 ч.л. сол.
4. Сложете капак и приберете в микровълновата фурна за 11 минути на максимална мощност. След това обърнете и пуснете на още 11 минути.
5. След изваждане махнете месото от водата и оставете върху салфетка за 4-5 минути. Можете да хапвате топло като основно или пък да изстудите и да превърнете в домашна шунка за сандвичи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ