Гювеч със зеленчуци, свинско, червено цвекло и дюли
Зимна българска гозба със свинско и доматен сос, запечено в глинен гювеч.
Необходими продукти:
- 500 г свинско филе
- 2 глави лук
- 2 малки глави червено цвекло
- 2 малки тиквички
- 1 дюля
- 1 зелена ябълка
- 2 моркова
- 1 шепа зелен фасул
- ½ буркан домати, белени
- 3-4 зърна бахар, цели
- 4-5 зърна черен пипер, цели
- 2 дафинови листа
- Сол и черен пипер на вкус
- 1-2 ч.л. червен пипер, по желание
Начин на приготвяне:
В глинен гювеч слагаме нарязаното на големи парчета свинско, заедно с едро нарязаните зеленчуци и плодове – в зависимост от големината, се нарязват на две или на четвъртинки. Овкусяваме хубаво със сол и пипер и поливаме с доматите, заедно със сока им. Ако е необходимо, добавяме и червен пипер. Разбъркваме много добре, добавяме целите зърна бахар и черен пипер, както и дафиновия лист и слагаме капака на гювеча. Печем в предварително загрята на 200С фурна за около 1 час или до омекване на месото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ