Регистрация

Гювеч с тиквички и брюкселско зеле

Гювеч с тиквички и брюкселско зеле
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 6618

Постен гювеч за отслабване след зимния гуляй.

Оцени рецептата
Любима рецепта

След голямото плюскане по време на коледните и новогодишни празници, е време за малко постна храна. За първи път правя такава комбинация от продукти. Добавих стафиди и сини сливи и стана толкова вкусно, че ще намери трайно място в нашата кухня. 4 броя порции. Цена 10 лв.


Необходими продукти:

  • Един пакет от 400 гр. замразено брюкселско зеле, аз избрах Бондюел
  • 2 големи картофа
  • 2 тиквички
  • 5-6 с.л. домати от консерва. Използвам италианска консерва de cecco. Струва 2 лв и има вкуса на летните розови домати. С една консерва спокойно може да овкусите две ястия. Доматите нямат ципа, нарязани са на парчета и са толкова нежни, че могат да се похапват направо от консервата без никакво приготовление.
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 морков
  • 1 връзка магданоз
  • 10-15 стафиди
  • 5-6 сини сливи
  • 4-5 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. сол или повече на вкус

Начин на приготвяне:

Пускате фурната на 200 градуса. Подготвяте съда, в който ще готвите, и изсипвате в него замразеното брюкселско зеле. Обелвате картофите и ги режете на парчета с големина като за гювеч. Белите тиквичките и ги режете също на парчета. Добавяте нарязаните на ситно лук, чесън, морков и половин връзка магданоз. Също така мазнината, доматите, стафидите, сините сливи и всички подправки. Сипете и 100 мл вода - съвсем малко за да покрие дъното.

Разбъркайте внимателно всички продукти и ги печете в предварително загрятата фурна, без да ги покривате, докато картофите се сготвят. След като извадите гювеча, го поръсете с другата половина от връзката магданоз, отново наситнен.

Добър апетит!

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта