Гъби с галета, домати и моцарела
Чери доматки с гъби и сирене оформят прекрасно ястие.
Необходими продукти:
За галетата (ако я приготвяте сами):
- 2 големи филии хляб, нарязани на кубчета от по 2 см.
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. суха мащерка (по желание)
- сол и черен пипер
За печените домати:
- 500 г мини розови доматчета, разрязани на половинки
- 1 с. л. зехтин
- сол и черен пипер
За гъбите:
- 4 гъби, почистени с влажна кърпа и пънчетата премахнати (не се накисват във вода)
- 2 ½ с. л. масло
- 4 с. л. галета
- 2 с. л. нарязан магданоз или босилек
- 2 с. л. лъжици сметана
- сол и черен пипер
- зехтин (за наръсване)
- 110 г прясна моцарела (или друго сирене, което обичате)
Начин на приготвяне:
На Галетата:
1. Загрейте фурната на 190 С.
2. В купа смесете хлебните кубчета, зехтина, мащерката, солта и пипера и разбъркайте, за да се овкусят хапките равномерно.
3. Покрийте с фолио дъното на тавичка, наредете отгоре хапките и ги запечете за по 5 минути от всяка страна, като ги обръщате, за да се изпекат равномерно и до златисто отвсякъде.
4. Извадете ги от фурната да се охладят.
5. Когато изстинат, пуснете ги в кухненския робот или пасирайте с пасатора или пък ги натрошете в торбичка с чука от хаванчето или чук за пържоли.
На печените домати:
1. Запечете доматите в тавичка, покрита с фолио на загрята на 190 С фурна за 25-30 минути, обърнете ги по средата на печенето и ги извадете когато са готови да се охладят.
На гъбите:
1. Разтопете маслото в тиган на средно силен огън, добавете галетата и магданоза (или босилека) и овкусете със сол и черен пипер.
2. Свалете от огъня и добавете сметаната. Разбъркайте леко, за да се смесят.
3. Сложете шапките на гъбките в чиния и ги наръсете със зехтин. Разпределете отгоре галетената смес.
4. Печете за 20 минути на 190 С, след което добавете моцарелата (или любимото си сирене/ кашкавал) и печете още 5-10 минути докато сиренето/кашкавала се разтопи и гъбката е сготвена добре.
5. Извадете от фурната и сервирайте с доматите като гарнитура (или отгоре). Можете да гарнирате ястието и с печени кедрови ядки и натрошено козе сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ