Галет с фурми и орехи
Портокалов сладък галет с ядки.
Необходими продукти
За пълнежа:
- 60 г орехи, натрошени на едро
- ¾ ч.ч. фурми, без костилки и нарязани на дребно
- сокът на 1 портокал
За блата:
- 1 ¼ ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. масло, охладено и нарязано на кубчета
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. захар + още малко за поръсване
- 1 с.л. кардамон
- настърганата кора на 1 портокал
- 2-3 с.л. ледено студена вода
- ¼ ч.ч. настърган неподсладен кокос
- 1 жълтък
- 1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Пригответе първо блата, като смесите с блендер брашното, солта, захарта, портокаловата кора, кардамона и маслото до получаване на ронлива смес.
2. Добавете водата лъжица по лъжица, докато тестото започне да се затяга и да се оформя като топка. Сплескайте го, увийте го във восъчна хартия и го оставете във фризера за не по-малко от час.
3. Докато тестото се охлажда, пригответе пълнежа. Сложете продуктите за пълнежа в кухненски робот и ги разбийте, докато се смесят.
4. Когато тестото е готово за печене, леко намажете плоска повърхност с брашно и разточете тестото на кръг с дебелина около 2,5-5 см. и с диаметър около 20-25 см. Отрежете излишното тесто по края.
5. Поръсете с кокосови стърготини дъното на галета, като оставите краищата на галета празни. Намажете фурмите върху кокоса. Слоят фурми може да е дебел или да го сплескате с ръка.
6. Сгънете краищата на тестото върху слоя фурми, като надипляте, където желаете. Повдигнете внимателно галета и го сложете върху покрита с хартия за печене тава. Сложете го във фризера за 5-10 мин., за да се затегне.
7. Разбийте жълтъка с млякото. Когато галетът стане готов за печене, намажете блата му с яйчената смес и поръсете щедро със захар.
8. Печете галета в предварително загрята до 190°C фурна за 25-30 мин., докато придобие златистокафяв цвят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ