Грахова супа за душата
Супа с грах, шунка, моркови и целина.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. сушен, белен грах
- 7 ч.ч. вода
- 500 г шунка (или 8 резена суров бекон, нарязан)
- 2 ч.ч. нарязан лук
- 1 ч.ч. нарязан морков
- 1 ч.ч. нарязана целина
- 2 дафинови листа
- сол/пипер
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете граха и го сложете в дълбока тенджера или чугунен съд за приготвяне на варива. Нарежете шунката на малки кубчета и сложете половината в тенджерата. Прибавете и останалите необходими продукти.
2. Оставете да заври на среден огън, след това покрийте с капак и намалете огъня на слаб. Оставете да къкри около 1 1/2 часа, като разбърквате от време на време. Извадете дафиновите листа.
3. С помощта на пасатор пюрирайте супата докато е в тенджерата. Внимавайте, ако супата е още гореща. Когато се сгъсти, добавете останалата шунка и гответе още 10 мин.
4. Поднесете поръсено с къри на прах или пушен червен пипер. Може да добавите малко заквасена сметана, нарязан див лук или кориандър. Натрошете малко бекон, щипка лют червен пипер, малко сусамово олио, зелен лук или крутони - възможностите са безброй.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ