Постна супа с грах и нахут
Постна зеленчукова супа, сгъстена с брашно.
Доказано е, че консервираните зърнени култури - боб, грах, нахут и др. не губят витамините и полезните си вещества при консервирането. Затова кенчетата с варива са добра алтернатива на пресните зърна, ако нямате много време за готвене в натоварения делник или просто искате да спестите минути време за семейството.
Необходими продукти:
- 4 картофа
- 1 консерва грах (около 400 г)
- 1 консерва нахут (около 300 г)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 1,5 с.л. брашно
- сол и пипер на вкус
- кимион на прах на вкус
- 1,5 л. вода или зеленчуков бульон
- лют пипер или чили на прах по желание
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги пуснете да се варят във водата или бульона.
2. Обелете лука и го наситнете. Моркова нарежете на тънки полумесеци или малки кубчета.
3. Когато картофите са се сварили наполовина, добавете морковите и лука и оставете да се доварят.
4. Отцедете нахута и грахта от сока на консервата и прибавете в супата. Ако ви се занимава, можете да обелите ципите на нахута.
5. Сгорещете растителната мазнина в тиган и прибавете в нея брашното. Разбърквайте докато абсорбира мазнината и леко започне да потъмнява. След това гребнете с черпак от бульона на супата, изсипете го в тигана и разбърквайте докато се получи хомогенна смес без бучки. Пресипете я в чорбата.
6. Разбъркайте цялата супа, оставете да ври още 5 минути и добавете кимиона, лют пипер по желание и сол и пипер на вкус. Ако бульонът е подправен, не солете. Махнете от огъня и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ