Гарнитура с картофи и маслини
Веганска мусака с картофи, маслини и каперси.
Бон Апети
Излъчен на 10.11.2017
Постен терин с картофи и маслини готвят Лора и Стоян, за да покажат едно наистина вкусно ястие, в което няма животински продукти и може да се сервира както за гарнитура към месо, така и като основно за вегани и вегетарианци. Вкусно, ароматно и засищащо, ястието радва с лекотата на приготвянето си. Единственият проблем е, че се сервира студено, за да може да запази уникалната си форма на редове, която го превръща в красива солена торта с картофи.
Първо обелваме картофите и ги слагаме да се сварят, докато си приготвим и останалата част от ястието. Внимаваме да не ги преварим, за да не се разкашкат. После правим зелената маслинова паста като в чопъра пюрираме заедно зелени маслини без костилка с горчица, лимонов сок и магданоз. Черната маслинова паста правим като пюрираме каламата без костилка (или друг сорт тъмни маслини) с каперси (или малко количество кисели краставички), риган, сол и пипер.
След това намазняваме терин и на дъното му редим шайби варени картофи. Овкусяваме със сол и пипер, мажем със зелена паста, после редим картофи, сол и пипер, черна паста... и така докато се получи вкусна кула, която завършва с картофи. Тях отново осоляваме и опипряме, но след като покапем със зехтин. И сега идва изненадата - не във фурната, а в хладилника прибираме ястието. А щом се стегне, обръщаме и сервираме. Вече имаме страхотен солен пай на редове. Много е красиво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ