Прясно зеле с наденички
Задушено зеле с наденица и подправки.
Вкусна есенна гозба от прясно зеле с месо откриваме във v-box 7 канала agleu_mama, където припкавата домакиня и авторка на влога Зорница показва как приготвя зеле с наденица за цялото семейство. Получава се вкусна манджичка, а изборът на наденица е от особена важност за крайния резултат. Ако решите да си го направите, помислете добре какви ястия харесвате и оттам преценете дали да си купите пикантна наденица, дебела или тънка, свинска или пилешка. Хитра идея би било да комбинирате два вида наденица, които си контрастират като сурова свинска и пушена пилешка или чоризо например. Количеството също е по избор, в зависимост дали искате мръвката просто да присъства в ястието или да акцентира в него. Останалото е лесно.
Взимате си зелка около килограм и я нарязвате на тънки лентички. Прехвърляте зеленчука в дълбока тенджера с капак, наливате вода, подправяте със сол, червен и черен пипер и сипвате малко олио или друга предпочитана растителна мазнина. Можете по желание да добавите пушен червен или лют пипер, кимион или мащерка, риган и дори къри, ако търсите по екстравагантен вкус. Ако сте в зимно настроение, можете да метнете при зелето и няколко резена сланина. После захлупвате с капака и готвите докато обемът спадне поне наполовина.
През това време с готварска ножица си нарязвате наденичките на парчета. Внимавайте, защото някои от тях задължително се белят. След това в тиган се сгорещява растителна мазнина и колбасчетата се запържват вътре. На финала наденичките се вкарват при вече сготвеното зеле и с оставят да покъкрят с него няколко минути. После манджичката е готова за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ