Виндалу - телешки хапки с подправки и сос
Мариновано телешко задушено с пикантен сос.
Необходими продукти:
- 2 ч.л. лют пипер или чили на люспи
- 1 ч.л. кафява захар
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1 ч.л. сух джинджифил
- 6 скилдики чесън - големи
- 50 мл оцет
- 800-900 г телешко месо
- 2 с.л. олио
- около 150 г лук - 1-2 глави, зависи от размера
- 1 зелено пикантно чушле
- 2 с.л. доматена паста
- сол и пипер на вкус
- 500 мл телешки бульон
- листа магданоз и бял ориз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете изброените в началото на рецептата подправки и намачкания чесън. Ако нямате някоя от съставките, не се притеснявайте. Заместете с друга по избор или пропуснете. Залейте с оцета и разбъркайте.
2. Телешкото нарежете на парчета с големината на двойна хапка и изсипете в купата. Разбъркайте хубаво и приберете в хладилнка да се маринова за един час или цял ден.
3. Лука нарежете на полумесеци, а зеленото чушле - на шайби.
4. Сгорещете в голям тиган с високи бордове олиото и запържете лука за 3 минути. Добавете чушлето, гответе още минута, след това изсипете месото с все маринатата. Бъркайте и гответе 5-6 минути.
5. Добавете доматения концентрат, размешайте и гответе още 3-4 минути. Овкусете с пипер, сложете и сол, ако бульонът е безсолен.
6. Залейте с бульона, кипнете, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се готви под капак за 1:30 часа.
7. Махнете ястието от котлона, поръсете с наситнени листа свеж магданоз и по желание поднесете с основа от бял ориз или картофено пюре, като залеете и със соса от готвенето избраната от вас гарнитура.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ