Варен костен мозък
Костен мозък в бульон с подправки.
Необходими продукти:
- 2 с.л. студено пресован зехтин
- ¼ ч.ч. брашно
- 500-750 г костен мозък
- ½ глава лук
- 250 мл телешки бульон
- 2-3 дафинови листа
- 2 с.л. лимонов пипер
- 2 с.л. сол
- вода – колкото е необходимо
Начин на приготвяне:
1. Най-напред подгответе костния мозък. Извадете го от пакета и наръсете всяка страна от която се вижда костния мозък с много малко брашно. Оставете настрани.
2. В дълбок тиган налейте малко зехтин, нарежете лука на ситно и го сложете в зехтина. Запържете го на средно силен огън докато стане прозрачен.
3. Засилете котлона и сложете костния мозък в тигана с лука. Сгответе го от всички страни като постоянно го обръщате с помощта на вилица (става много бързо, затова трябва да сте край котлона през цялото време). Когато костният мозък е сготвен от 4-те страни, намалете котлона на слабо.
4. Залейте костния мозък с телешкия бульон така че поне 5 см. от костния мозък да са покрити с бульон. Ако бульонът не е достатъчно като количество, добавете допълнително вода.
5. Прибавете дафиновия лист, лимоновия пипер и солта и оставете да ври на слаб огън 30-60 минути. Ястието е готово когато костният мозък започне да се отделя от кокала.
6. Извадете костния мозък и изхвърлете бульона. Сложете костния мозък в чиния, наръсете го с нарязан магданоз и сервирайте като предястия или основно ястие с гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ