Браунис с еспресо и шоколад
Шоколадови сладки с деликатен дъх на кафе.
Необходими продукти:
- 1 и ¼ чаши обикновено брашно
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. черно неподсладено какао на прах
- 300 г черен шоколад, начупен
- 1 чаша неподсолено масло
- 1 ч.л. инстантно еспресо кафе на прах
- 1 и половина чаши гранулирана захар
- половин чаша светла кафява захар
- 5 големи яйца, на стайна температура
- 2 ч.л. чист ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 220 грауса. Намаслете дъното и страните на тавата или на йенската тава, ако ползвате такава.
2. В средно голям купа, разбъркайте брашното, солта и какаото заедно.
3. Сложете шоколада,маслото и инстантното кафе еспресо в голяма купа и ги поставете над дълбок тиган с вряща вода, като бъркате от време на време, докато шоколада и маслото са напълно разтопени и гладки. Изключете котлона, но оставете купата над водата и добавете захарта. Разбивайте, докато всичко стане хомогенно, след това свалете купата от тигана. Оставете сместа да стане със стайна температура.
4. Добавете 3 яйца към шоколадовата смес и бъркайте, докато стане хомогенно. Добавете останалите яйца и отново разбийте. Добавете ванилията и бъркайте енергично, докато се смеси добре. Не прекалявайте с разбиването на маслото, защото браунитата ще станат много меки.
5. Сложете постепенно брашняната смес в шоколадовата. С помощта на шпатула (не със тел за разбиване), сипете постепенно брашняната смес в шоколадовата, докато се забелязва вече съвсем малко от брашното.
6. Изсипете тестото в подготвената тава и загладете повърхността. Печете в средата на фурната за 30 минути, като завъртите веднъж тавата на половината време. Готови са, когато клечка за зъби забита по средата на браунината, излезе чиста, само с няколко влажни полепнали трохички. Оставете браунитата да изстинат напълно, преди да ги нарежете на квадрати и да сервирате.
7. Ако ги увиете здраво във прозрачно фолио, браунината ще издържат на стайна температура до 3 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ