Бобена салата в буркани
Боб с домати и патладжани като зимнина.
Ако нямате време да готвите гарнитура към всяко основно, направете си тези буркани. Прсто отваряте и сервирате - било то за салата, мезе или гарнитура към месо. Можете да ги съхранявате на хладно и тъмно място до 7 месеца, а след отваряне се държат в хладилник до 5 дни.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. боб
- 1,5 кг патладжани
- 1,5 кг тиквички
- 1,5 кг зеле
- 1,2 кг домати
- 6 глави лук
- 2/3 ч.ч. олио
- 2/3 ч.ч. захар (по-добре кафява)
- 2 с.л. сол
- 1/2 ч.ч. оцет (най-добре 9%)
- черен пипер и джоджен на вкус
Начин на приготвяне:
1. Залейте боба със студена вода и оставете за една нощ. След това излейте водата, залейте с нова и кипнете. Пет минути след кипване излейте и тази вода и залейте отново със студена. Варете докато зърната омекнат.
2. Патладжаните, тиквичките и зелето нарежете на тънки лентички. Лука - на кубчета, а доматите обелете и пюрирайте с пасатор.
3. В тенджера кипнете 1 литър вода с оцета, олиото, захарта и сотла. Щом заври и съставките се разтворят, добавете пипера и джоджена и зеленчуците (без доматите). Гответе 10 минути.
4. Намалете огъня, налейте доматения сос и оставете да къкри за един час.
5. Отцедете боба от водата на варенето, прехвърлете при зеленчуците и гответе още 20 минути.
6. Докато сместа е вряла, я разпределете в стерилизирани бурканчета с големина по ваш избор. Затворете добре капачките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ