Домашен кетчуп в буркани
Домашно доматено пюре тип зимнина с лук и дафинов лист. Може да се използва като кетчуп без консерванти.
Необходими продукти:
- 5 килограма червени домати
- 5 глави кромид лук
- 3 пръчки канела
- 10 зърна бахар
- 20 зърна черен пипер
- 5 зърна карамфил
- 10-тина листа босилек
- 100 грама оцет
- 150 грама захар
Начин на приготвяне:
Обелете доматите. Варете ги на слаб огън докато леко се сгъстят, след което ги пасирайте. На гъстота трябва да се получи течност, приблизително като на боза. Нарязвате лука на дребно и го варите с малко вода - едва да го покрие – до омекване. Докато варите лука, слагате в марля всички подправки (без босилека) и варите лука с тях. Готовия омекнал лук пасирате и добавяте лученото пюре към доматеното. След което ги прецеждате с едра цедка и отново ги варите около 15 мин. заедно с марлята с подправките, за да овкусите пюрето. Махате от котлона и добавяте оцет и сол на вкус. Разпределяте пюрето в буркани и добавяте във всеки по три листа босилек. Стелиризирате бурканите за 3 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ