Мариновани домати в буркан
Туршия от цели домати с лук и карамфил в буркан.
Необходими продукти:
- 1,5 - 2 кг дребни домати от сорт по избор (всеки път бурканът ми поема различно количество)
- 1-2 глави лук
- черен пипер на зърна
- бахар на зърна
- 3 клонки карамфил
- 2 ч.л. лимонена киселина или лимонтузу на прах
- 3 с.л. захар
- 2 с.л. сол
- вода
Начин на приготвяне:
1. Доматите измийте добре и почистете от дръжки и клонки.
2. Лука обелете и нарежете на колелца.
3. На дъното на 3-литров буркан наредете колелцата лук, а върху тях набутайте доматите. Сложете толкова, че да напълнят буркана, без да ги мачкате и без да излизат отгоре.
4. Кипнете водата и докато е вряла залейте доматите. Дръжте така 15 минути, след това излейте водата обратно в съда, кипнете отново, залейте пак туршията и пак дръжте 15 минути.
5. Върнете пак водата в съда и я кипнете. Разтворете в нея лимонената киселина, захарта, солта и добавете бахара, черния пипер и карамфила. С тази марината залейте доматите плътно.
6. Затворете капачката хубаво и увийте буркана в одеало за една нощ. После съхранявайте на тъмно и хладно място. След седмица вече е готово за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ