Бифтек със сметанов сос
Запържен говежди бифтек, залят със сос.
Необходими продукти:
- 2 порции крехко говеждо филе, от ребрата или някаква друга хубава пържола
- ароматно светло пиво
- прясно мляко и сметана 1:1
- масло
- розмарин
- сол
- черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Намажете със зехтин бифтека, овкусете го обилно със сол и черен пипер, мънично розмарин или друга подправка по ваш вкус. Оставете бифтека да достигне стайна температура – може би около 20 минути.
2. Загрейте в тиган с дебело дъно достатъчно зехтин, че да покрие дъното. Зехтинът трябва да достигне доста висока температура – малко преди да започне да пуши.
3. Обгорете бифтека в тигана и от двете страни докато се зачерви и ако искате да е добре изпечен, най-добре го прехвърлете във фурната да се допече до желаната от вас степен.
4. Извадете бифтека от тигана и го оставете да се охлади докато приготвяте соса.
5. Ако в тигана има много мазнина, отстранете част от нея. Излейте бирата в тигана, за да деглазирате и внимателно остържете вкусните запръжки от дъното на тигана.
6. Добавете малко сметана – около ¼ чаша. Оставете соса да поври докато намалее наполовина и го овкусете със сол и черен пипер.
7. Свалете го от огъня, прибавете 1-2 супени лжъци масло и разбийте с кухненска тел.
8. Сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ