Бибимбап с телешко, чили и гъби
Корейско ястие "мешана храна" с говеждо месо.
Необходими продукти:
- 4 гъби шийтаке
- 2 тиквички
- спанак
- кълнове от соев боб
- 2 моркова
- 4 скилидки счукан чесън
- 400 г мляно говеждо
- 2 яйца
- сол
- пипер
- сусамово олио
- чили паста
- захар
- соев сос
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в тенджера или уред за варене на ориз.
2. Подгответе зеленчуците. Нарежете гъбите шийтаке на ленти, тиквичките на ленти и морковите също.
3. След като сте приготвили зеленчуците, сложете кълновете от соев боб в кутия, измийте ги и ги изсипете във вряща тенджера с вода, като добавите сол. Оставете ги за 15 минути. Отцедете ги и овкусете със сусамово олио и счукан чесън. Сложете кълновете от соев боб в голяма купа.
4. Измийте добре спанака, сложете го във врящата вода за няколко минути и отцедете. Изстискайте водата от него и го овкусете с малко соев сос, счукан чесън и сусамово олио. Сложете спанака в голямата купа.
5. В тиган, сложете зехтина и задушете гъбите шийтаке с малко захар, сол и пипер. Сложете малко соев сос и задушете за още няколко минути. После изсипете гъбите в голямата купа.
6. В тигана, сложете още зехтин и задушете тиквичките с малко сол и захар. Когато станат прозрачни, сложете ги в голямата купа.
7. Задушете морковите с малко захар и сол (или без нищо) и ги сложете в голямата купа.
8. Сложете мляното говеждо в тигана с малко зехтин и запържете леко. После добавете черен пипер, захар и щипка сол. Добавете около една чаена лъжичка соев сос. Сложете малко сусамово олио и запържете, докато покафенее. Добавете и говеждото в купата.
9. Според предпочитанията си, или изпържете яйцето или го направете бъркано. Ако е бъркано, нарежете го на парченца и поръсете върху сместа.
10. Поръсете сусам за украса и сервирайте с ориз, а после добавете малко корейска чили паста (или бибимбап паста) и малко сусамово олио.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ