Корейска манджа с китайско зеле кимчи
Позволете на лютата корейска туршия да съпътства ястието ви.
Необходими продукти:
- 1 голяма китайска зелка кимчи
- 1 средно голяма сладка бяла ряпа дайкон
- 3 стръка зелен лук, нарязан ситно
- 1 китка листа синап (по желание)
- 1 ч. л. млян чесън
- 5 см. корен джинджифил, обелен и настърган
- ½ чаша лют червен пипер
- 3 с. л. захар
- 2 чаши морска сол
- 10 чаши вода
Начин на приготвяне:
1. Отстранете външните листа от китайската зелка. Отстранете ръбовете на листата. Отделете листата. Сложете настрани 3-4 листа, а останалите нарежете на четвъртинки.
2. В голяма тенджера изсипете 10-те чаши вода със солта. Разбъркайте леко и накиснете зелевите листа в нея за 6-8 часа.
3. След накисването извадете листата, изплакнете ги със студена вода и отцедете излишната вода. Отделете настрани солената вода (не я изхвърляйте). Разрежете ряпата на жулиени. Накълцайте листата синап (ако ползвате такива).
4. В дълбока купа сложете настъргания джинджифил, чесъна и лютия пипер и добавете ½ чаша вода, за да получите гъст пастет.
5. Добавете към този пастет нарязаната ряпа, лука, листата синап и разбъркайте добре (най-добре с ръце в гумени ръкавици).
6. Отцедете зелевите листа и ги смесете с лютата смес.
7. Вземете едно от целите листа и го поставете върху дъска. Сложете няколко лъжици от пикантната смес върху зелевия лист.
8. Покрийте с друг цял зелев лист отгоре и повторете процедурата докато сместа свърши.
9. Вземете голям буркан и прехвърлете слоевете в буркана като притиснете плътно. Запълнете отгоре буркана с останалата пикантна зелева смес.
10. Налейте от запазената солена вода (в която накисвахме зелето) в буркана до ръба.
11. Оставете буркана да отлежи 2-3 дни (за да ферментира) и сервирайте с ориз или основно ястие от корейската кухня.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ