Агнешки джолан със зелена леща
Агнешко с аншоа и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 агнешки джолана
- 150 г зелена леща
- 4 бр. кафява аншоа, много фино нарязана
- 2 моркова, фино нарязани
- 2 стръка целина, фино нарязана
- 2 глави лук, фино нарязан
- 2 дафинови листа
- 1 скилидка чесън, обелен
- 400 мл зеленчуков бульон
- 250 мл бяло вино
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Втрийте аншоата в агнешкото много добре. Овкусете само с черен пипер.
2. Сгорещете малко олио в тиган, подходящ и за фурната, на силен огън. Запържете до покафеняване джолана от всички страни. Извадете от тигана, заедно със соковете и заделете. Ако е необходимо, деглазирайте съда с малко вода, за да излязат соковете от тигана.
3. Намалете огъня до умерен и добавете моркова, целината, лука и един от дафиновите листа, с още малко олио, ако е необходимо. Запържете за около 10 мин., докато зеленчуците омекнат леко и цветът им се промени.
4. Добавете захарта, ригана, виното и бульона.
5. Върнете агнешкото в съда.
6. Покрийте с капак и сложете в предварително загрята на 150ºС фурна. Печете за около 1 ч. 45 мин., като последните 15 мин. печете без капак. Лещата се добавя около 1/2 ч преди края на печенето.
7. Междувременно пригответе зелената леща според упътването на опаковката (обикновено се сварява на силен огън за 10 мин., след това се оставя да къкри на слаб за 35 мин., без да се подосолява водата), добавете 1 дафинов лист и цяла скилидка чесън във водата, след като е започнала да ври. Отцедете, овкусете със сол и пипер и сложете при агнешкото 1/2 час преди да го извадите от фурната.
8. Поднесете с хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ