Безглутенов сладкиш с кафе и ябълково пюре
Кекс с кафе и глазура.
Необходими продукти:
За безглутеновото брашно:
- 2 ч бяло оризово брашно
- 2/3 ч картофено нишесте
- 1/3 ч брашно от тапиока
За блата:
- 1/4 ч масло или маргарин, размекнато
- 2/3 ч кафява захар
- 1 яйце
- 1 ч ябълково пюре
- 1 ч безглутенова брашнена смес
- 1 ч.л. безглутенов бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч подсладено силно кафе
За бялата глазура:
- 250 мл леко соево мляко (обезмаслено или пълномаслено)
- 2 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. бяла захар
- смляно кафе за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 175°C. Намаслете тавичка за печене с размери 22x33 см.
2. В средно голяма купа смесете маслото, кафявата захар и яйцето до гладкост. Прибавете ябълковото пюре. Разбъркайте брашното, бакпулвера и солта и прибавете към сместа с ябълковото пюре и бъркайте докато се обединят хубаво.
3. Разпределете равномерно в приготвения съд. Печете 35-40 мин. в предварително загрятата фурна. Изчакайте да се охлади напълно.
4. В средно голяма тенджера смесете млякото, царевичното нишесте и захарта. Разбъркайте до хомогенност и сложете на слаб огън. Бъркайте постоянно около 5 мин. Не оставяйте да заври - затова трябва да бъркате непрекъснато. Махнете от огъня, когато се сгъсти.
5. Изсипете силното кафе върху блата и намажете с бялата глазура. Оставете в хладилника за през нощта.
6. Преди да поднесете нарежете сладкиша на квадрати и сложете в чиния за сервиране, поръсете със смляно кафе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ