Банички със спанак и сирене фета
Изискани банички със спанак и сирене фета.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. пшенично брашно
- 125 г мазнина за печене, нарязана
- мая (достатъчно количество като за 2 ч брашно, според упътването на пакета мая)
- 1/4 ч.ч. мляко или вода
- 1 с.л. захар
- щипка сол
- 1 яйце
За пълнежа:
- 300 г листа спанак
- 200 г сирене фета, нарязано на кубчета
- 2 скилидки чесън, счукан
- 2 с.л. зехтин
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. В чаша смесете млякото със захарта и 1 с.л. брашно, добавете маята и разбъркайте хубаво, сложете на топло, например до печката, където готвите нещо друго.
2. Пресейте брашното в купа.
3. Когато съдържанието на купата увеличи обема си, я добавете към брашното, разбъркайте, след което добавете мазнината, резен по резен и омесете всичко.
4. Когато получите меко тесто, оставете в хладилника за 1 час.
5. Междувременно можете да приготвите пълнежа, като загреете олиото в тиган, добавите чесъна, листата спанак и когато спанакът се сготви, сложете сиренето фета и разбъркайте хубаво, овкусете с черен пипер.
6. След 1 час извадете тестото, срежете го на две и разточете с дебелина около 4 мм на квадрати.
7. Разбийте яйцето в отделна купа.
8. Сложете 1 с.л. от сместа със спанак и сирене в средата на всеки квадрат, намажете краищата с яйце, сгънете наполовина и внимателно затворете краищата.
9. Сложете баничките в тавичка за печене и намажете отгоре с яйце.
10. Печете в предварително загрята фурна, около 200°С, до златисто-кафяво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ