Ароматен хлебен пудинг с праз и гъби
Солен пай с гъби, лук и сметана.
Необходими продукти:
- 1 хляб, по възможност стар
- 500 г печурки, нарязани на кубчета
- 500 г гъби асорти (по избор), нарязани на кубчета
- 4-6 праз, нарязан на кубчета
- 5-6 скилидки чесън, фино нарязан
- 3 ч.ч. сметана
- 8 яйца
- 1 ч пармезан, настърган
- 1 ч.ч. Грюер (или друг вид сирене по избор), настъргано
- 4 с.л. масло
- мащерка
- магданоз
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Намажете тенджерка с масло и нарежете хляба на кубчета, с големина около 2,5 см, но и по-малки също е добре. Сложете хляба в съда с маслото.
2. Запържете праза на среден огън в 2 с.л. разтопено масло, докато започне да омеква. Добавете чесъна и гответе 1-2 мин. Добавете гъбите, още масло сол и пипер и гответе до омекване на гъбите. Изсипете сместа върху нарязания на кубчета хляб.
3. Разбийте яйцата със сметаната, подправките и 2/3 от сиренето. Сложете върху праза, хляба и всичко останало и оставете да престои затворено с капак 30 мин. Междувременно загрейте фурната на 190°С.
4. Махнете капака и поръсете с останалото сирене, сложете във фурната и печете 40 мин. или докато сиренето започне да покафенява.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ