Солен кекс от хляб със зеленчуци и яйца
Солен хлебен пудинг или печен хляб с яйца и зеленчуци.
Необходими проукти:
- 3 сладки чушки (различни цветове е по-красиво)
- 1 глава лук
- 1 с.л. олио
- 100 г замразен грах или грах от консерва (отцеден)
- 5-8 стръка пресен магданоз
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. суха мента или кимион на прах
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух джинджифил (ако имате)
- 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
- 1 с.л. доматен концентрат
- 7 яйца + 1 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер
- 250 мл мляко
- 1/2 бял хляб или около 250-300 г от какъвто хляб имате изостанал + 2 с.л. олио
- 80 г кашкавал, чедър или друго жълто сирене (пармезан, гауда, ементал)
Начин на приготвяне:
1. Чушките измийте добре и нарежете на малки кубчета. Лука наситнете.
2. Сгорещете 1 с.л. олио в тиган, изсипете лука, гответе 2 минути, добавете чушките, след това и грахта и гответе още 3 минути.
3. Прибавете намачкания на паста чесън, сол, червен и черен пипер, мента, кимион или друга подправка по избор, джинджифил, ако имате и лют пипер. Наситнете листата на магданоза и ги добавете, като си запазите от тях и за поръска при поднасяне. Изсипете и доматената паста, разбъркайте хубаво и оставете да се готви на умерен огън 3-4 минути, като разбърквате периодично.
4. В купа чукнете яйцата, разбийте с тел, добавете млякото, сол и пипер и разбъркайте отново.
5. Хляба нарежете на филийки и подходящи парчета с дебелина до 2 см. Намажете с олио дъното и стените на тава. Преценете си съда така, че от общото количество хляб да можете да подредите три плътни реда.
6. Сложете на дъното първи ред хляб, върху него разпределете на око 1/3 от зеленчуковата запръжка. После полейте с 1/4 от яйчената смес. Следва да наредите втори ред хляб, пак зеленчуци, пак 1/3 от яйцата. Следва трети ред - хляб, зеленчуци и останалата заливка. Разпределяйте я внимателно и равномерно с черпак.
7. Оставете настрани, за да се напои хлябът за 10-15 минути. След това пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
8. Рендосайте избраното от вас жълто сирене, поръсете върху ястието и запечете за още 5 минути. След това извадете, поръсете с магданозени листенца и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ