Ананасов ориз с шунка и скариди
Пикантен ориз с месо и морски дарове.
Необходими продукти:
- 1 консерва (okolo 450 г) резени ананас, нарязани на кубчета и със сока
- 1 глава чесън, обелен и нарязан
- 1 с.л. сушени скариди, накиснати във вряща вода за 5 мин. и отцедени
- 200 г шунка, нарязана на кубчета
- 1 шушулка канела
- 1 с.л. зеленчуково олио
- 2 с.л. (30 г) масло
- 1 1/2 ч.ч. ориз, изплакнат и отцеден
- 1 с.л. куркума на прах
- 1 с.л. къри на прах
- 1/2 лимон, сокът
- 2 ч.л. сол
- 1/2 с.л. захар
- изпържен шалот, при поднасяне
- нарязани червени чилита, при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете олио в средна тенджерка на среден огън. Изпържете сушените скариди, шунката и ананаса докато си пуснат аромата и леко покафенеят. Извадете продуктите от тенджерката и заделете.
2. В същия съд разтопете маслото на средно силен огън, прибавете чесъна и канелата. Пържете докато си пуснат аромата. Прибавете куркума на прах, къри на прах, лимонов сок и захар, като разбърквате хубаво. Прибавете ориза и пържете за около минута, като разбърквате хубаво. Прибавете сока от ананас и сместа със скаридите.
3. Свалете от котлона и сложете оризовата смес в съд за варене на ориз. Покрийте сместа с достатъчно кипяща вода, така че да я покрие на около 2,5 см отгоре и оставете да се вари. Разбъркайте ориза хубаво и го оставете да престои в съда за около 20 мин. Докато поизсъхне малко. Поднесете с пържен шалот и нарязани червени чилита.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ