Аиоли с печен чесън
Страхотен чеснов сос за пици, меса, сирена и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 глави чесън
- сол
- зехтин
- 8 жълтъка
- 3 лимона, изцедени
- 2 ч.ч. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Отрежете сухото крайче на всяка глава чесън, за да не прегори във фурната. Сложете главите чесън в тавичка, наръсете ги със зехтин и ги печете около 45 минути или докато започнат да се зачервяват отвън и да отделят сос.
3. Оставете чесъна да поизстине, извадете скилидките от всяка глава и ги прехвърлете в купа.
4. Прибавете сол (около 2 с. л.) и намачкайте с вилица чесъна и солта.
5. В отделна купа разбийте с миксер жълтъците с лимоновия сок.
6. Без да спирате да бъркате, прибавете на тънка постоянна струйка зехтина и продължете да бъркате до получаването на гъста кремообразна смес.
7. Прибавете намачкания чесън със солта и продължете да бъркате до получаването на хомогенна смес.
8. Овкусете със сол.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ