Агнешки пастет с лук
Домашен пастет с ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 5 кг агнешко или овнешко, с кокал
- 1½ кг овнешка лой (по желание)
- 120 г лук, нарязан на четвъртинки
- 150 г сол
- 2 ч.л. смлян пипер
- 2 ч.л. бахар, смлян
- 1 ч.л. карамфил, счукан
Начин на приготвяне:
1. Измийте месото и го сварете в малко вода с лойта (ако използвате), лука и солта. Когато агнешкото се отделя лесно от костта, значи е готово. Може също да отстраните част от водата и да оставите съда на много слаб огън за известно време - така ще се запържи в собствената си мазнина. Заделете бульона и отделете месото. Заделете също мазнината, която е изплувала на повърхността. Смелете отделеното месо в кухненски робот заедно с парчетата лук, но не много фино.
2. Омесете пастета (с помощта на миксер и приставката за тесто), като разреждате постепенно с бульона и мазнината. Трябва да се получи сравнително гъста смес. Ако използвате повече мазнина, след това ще се размазва по-лесно върху хляба. Прибавете подправки на вкус. Цветът трябва да е светъл, почти бял. Можете да го разбивате с бъркалка за яйца - така става още по-светъл.
3. Насипете в купички (най-добре съд за печене на хляб или дълбока форма за кекс). Оставете да се охлади до стайна температура и сложете в хладилника, за да изстине напълно. Извадете от купичките или от съда, в който се е охлаждал и нарежете на парчета с желаната големина. Увийте в найлоново фолио и замразете.
4. Друг начин за съхранение е да стерилизирате в буркани, да увиете в марля и да потопите в разтопена лой или да го държите в наситен разтвор от вода и сол.
5. Ако няма да съхранявате толкова дълго, го оставете в купичките и полейте отгоре с разтопена мазнина.
6. Нарежете или намажете върху пресен хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ