Регистрация

Агнешки пастет с лук

Агнешки пастет с лук
Средно   |   Порции 10-15   |   Видяна: 4449

Домашен пастет с ароматни подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 5 кг агнешко или овнешко, с кокал
  • 1½ кг овнешка лой (по желание)
  • 120 г лук, нарязан на четвъртинки
  • 150 г сол
  • 2 ч.л. смлян пипер
  • 2 ч.л. бахар, смлян
  • 1 ч.л. карамфил, счукан

Начин на приготвяне:

1. Измийте месото и го сварете в малко вода с лойта (ако използвате), лука и солта. Когато агнешкото се отделя лесно от костта, значи е готово. Може също да отстраните част от водата и да оставите съда на много слаб огън за известно време - така ще се запържи в собствената си мазнина. Заделете бульона и отделете месото. Заделете също мазнината, която е изплувала на повърхността. Смелете отделеното месо в кухненски робот заедно с парчетата лук, но не много фино.

2. Омесете пастета (с помощта на миксер и приставката за тесто), като разреждате постепенно с бульона и мазнината. Трябва да се получи сравнително гъста смес. Ако използвате повече мазнина, след това ще се размазва по-лесно върху хляба. Прибавете подправки на вкус. Цветът трябва да е светъл, почти бял. Можете да го разбивате с бъркалка за яйца - така става още по-светъл.

3. Насипете в купички (най-добре съд за печене на хляб или дълбока форма за кекс). Оставете да се охлади до стайна температура и сложете в хладилника, за да изстине напълно. Извадете от купичките или от съда, в който се е охлаждал и нарежете на парчета с желаната големина. Увийте в найлоново фолио и замразете.

4. Друг начин за съхранение е да стерилизирате в буркани, да увиете в марля и да потопите в разтопена лой или да го държите в наситен разтвор от вода и сол.

5. Ако няма да съхранявате толкова дълго, го оставете в купичките и полейте отгоре с разтопена мазнина.

6. Нарежете или намажете върху пресен хляб.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта