Яхния с останало агнешко от Великден
Агнешка яхния с вино и гарнитура от пюре от грах с мента.
Бон Апети
Излъчен на 11.04.2018
Яхния с печено агнешко месо, което може да ви е останало в хладилника от предишна гозба, показват Лора и Стоян, като приготвят вкусно семейно основно от два компонента - агнешко задушено и основа от грахово пюре с мента, чесън, кисело мляко и лют сос. Получава се идилия от вкусове и аромати с приятна пролетна свежест и красиво зелено канапе.
Първо се захващаме с агнешкото месо, като го обезкостяваме и нарязваме на хапки. Ако искате да си сготвите директно ястието, без да разполагате с печени предварително мръвки, можете да ги направите, като ги обтриете с подправки (сол, пипер, розмарин, мащерка, джоджен) и ги запечете за няколко часа под фолио с малко вода и масълце на 170 градуса. Отделно се наситняват моркови, чесън и лук. Сгорещява се зехтин, запържват се зеленчуците и се добавя месото. Щом започне да се позапържва и то, се добавя доматен концентрат, пушен пипер, червено вино, мащерка, магданоз, дафинов лист и вода и се оставя да къкри 30-тина минути, докато се сгъсти яхнията.
През това време готвим пюрето за поднасяне. За него сваряваме грах и го пюрираме с чесън, пресни листенца мента, кисело мляко и лют сос. На финала сервираме заедно. Вкусно, апетитно и лесно за направа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ