Ябълков пай с масло, канела и ванилия
Вкусен пай с ябълки и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 6 големи зелени ябълки (малко над 1 кг), обелени, нарязани на четвъртинки, без сърцевина и нарязани на тънки филийки
- 2 ч + 2 с.л. захар
- 2 ч.л. смляна канела
- 2 с.л. + 3 ч.ч. обикновено брашно
- 2 с.л. пресен лимонов сок
- 2 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 2 големи яйца
- 1/2 ч.ч. (1 бучка) несолено масло, разтопено, охладено
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С. Намажете с масло тавичка с размери 33x22,9x5 см. Сложете ябълките в голяма купа. Прибавете 1 ч.ч. захар, канела, 2 с.л. брашно и лимонов сок и разбъркайте, за да се смесят добре.
2. В средна купа разбъркайте 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, бакпулвер и сол. Разбийте яйцата, разтопеното масло, 1/2 ч.ч. вода и екстракта от ванилия в малка купа докато се хомогенизират. Прибавете яйчената смес към сухите продукти и бъркайте докато се оформи плътно тесто. Разпределете 1 3/4 ч.ч. тесто по дъното на тавата. Залейте с ябълковата смес. Насипете оставащото тесто с лъжица равномерно върху ябълките. Поръсете с оставащите 2 с.л. захар. Покрийте тавичката здраво с фолио.
3. Печете пая покрит за 30 мин. Махнете фолиото и печете до златисто-кафяво и докато ябълките омекнат, още около 45 мин. Извадете тавичката и сложете върху решетка да се охлади за 30 мин.
4. Нарежете пая на квадратчета докато е топъл поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ