Хрупкав пай с плодове и ванилия
Тиролски сладкиш с маслено тесто, плънка от плодове и коричка от маслени трохи.
Необходими продукти:
- 100 г масло
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1,5 ч.ч. брашно
- 500 г плодове по избор (ягоди, боровинки, малини или други, които харесвате)
- 2 пакета ванилова захар
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Размекнете маслото на стайна температура и добавете в него яйцата и захарта. Разбивайте с миксер до сравнителна еднородност.
2. Пресейте брашното и го смесете със солта и бакпулвера.
3. Бавно добавете брашното при мокрите съставки при непрестанно бъркане, като идеята е да се получи тесто. По някое време вече няма да можете да използвате миксера.
4. Разделете тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата. Покрийте с хартия за печене правоъгълна тава със среден размер. Отгоре разстелете хубаво тестото като оформите и борд. Останалото тесто приберете в найлонов плик в хладилника за половин час.
5. Сгорещете фурната на 160 градуса и пуснете тестото да се пече. Дебелината му не трябва да е повече от 1,5 см. Гответе на 160 градуса 5 минути, след това увеличете на 190 градуса и печете още 7 минути.
6. През това време измийте плодовете, почистете ги от дръжки и костилки (ако имат) и нарежете на малки кубчета, ако е нужно. След това поръсете с ваниловата захар и настискайте леко.
7. Изсипете плодовете върху блата от фурната. Намалете я на 180 градуса, а върху загладените плодове рендосайте на едро ренде тестото от хладилника. Печете още 25-30 минути.
По желание преди сервиране поръсете с пудра захар през цедка или поднесете с бита сметана или топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ