Чийзкейк костенурка с шоколад и карамел
Изтънчена карамелена глезотийка с парченца шоколад.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. натрошени шоколадови бисквити
- ½ пакет масло, разтопено
- 500 г сирене крема на стайна температура
- 1 ч.ч. захар
- 1 ½ ч.л. ванилия
- 1 ½ с.л. брашно
- 3 яйца
- 2 ½ с.л. пълномаслена сметана
За глазурата:
- 300 г карамел
- ¼ ч.ч. пълномаслена сметана
- 1 ч.ч. натрошен шоколад
- ½ ч.ч. нарязани орехи
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230 С.
Пуснете бисквитите в кухненския робот докато се натрошат на гладка смес. Размесете бисквитените трохи с маслото в малка купа.
2. Разстелете с ръце бисквитената смес на дъното на кръгла тавичка, изравнете и с пръсти притиснете към дъното.
3. В дълбока купа разбийте сиренето крема със захарта и ванилията до получаването на гладка кремообразна смес.
4. Прибавете брашното и яйцата, едно по едно, и разбъркайте добре. Прибавете сиренето крема и разбъркайте хубаво.
5. Изсипете сместа върху бисквитената основа и печете 12 минути на 230 градуса, след което намалете температурата на 100 С и печете още 35 минути или докато се стегне.
6. Щом извадите десерта от фурната, оставете го да поизстине 10-тина минути. След което внимателно отделете с нож от ръба на тавичката.
7. Поставете в хладилника за поне 2 часа или цялата нощ преди да сложите глазурата и 6 часа до една нощ преди да сервирате.
8. Разтопете шоколада в микровълновата за около 60 секунди. Разбъркайте и върнете в микровълновата за още 30 секунди ако е необходимо, за да се разтопи напълно, като разбърквате докато сместа стане гладка. Поставете разтопения шоколад в торбичка, отрежете единия ъгъл и на струйка нашарете върху чийзкейка.
9. В малък съд смесете карамела със сметаната.
10. Разтопете карамела и сметаната на средна температура като бъркате до получаването на гладка смес. Отместете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути (внимавайте, защото разтопеният карамел е изключително горещ!). С лъжица изсипете на струйка карамела върху чийзкейка. Поръсете с орехи и сложете в хладилника до момента на сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ