Чийзкейк без печене
Лесен и бърз чийзкейк с маракуя.
Необходими продукти:
- 250 г крема сирене
- 250 г подсладено кондензирано мляко
- 250 мл пълномаслена сметана
- 2 лимона (или заменете със сини боровинки и кората на 1 лимон)
- 1 пакет желатин
- 1 шушулка ванилия
- 1 пакет сладки маслени бисквити
- 125 г неосолено масло
- сокът и плода на една маракуя (или киви)
- 20 см разглабяща се форма за торта
Начин на приготвяне:
1. Натрошете бисквитите и ги смесете с разтопеното масло. Притиснете получената смес по дъното и стените на тавичката за торта, така че да се получи блат с дебелина 5 см. Оставете в хладилника.
2. Настържете лимоновата кора и запазете сока на лимоните. Размекнете крема сиренето на стайна температура и прибавете сметаната. Направете гладък крем, прибавете кондензираното мляко, като не спирате да бъркате. След това прибавете ванилията (без семената или използвайте 1/2 ч.л. есенция от ванилия), помощта на миксер на най-слабата степен, разбийте и лимоновия сок в сместа с крема сирене и сметаната (ако използвате боровинки, вместо лимони, не ги слагайте все още). Когато получите гладка смес, прибавете лимоновата кора и разбъркайте хубаво. Добавете размекнатия в топла вода желатин и отново разбъркайте. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още ванилия, лимон или сметана на вкус. Ако използвате боровинки, ги сложете на този етап.
3. Изсипете този крем в бисквитения блат и оставете в хладилника докато се стегне. Украсете с маракуя (или цели боровинки) или киви и поднесете с прясна пълномаслена сметана, а може и със сладолед и кафе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ