Чешки великденски пържени понички
Хрупкави понички с пудра захар, масло и бяло вино.
Необходими продукти:
- 250 грама пресято фино бяло брашно плюс брашно за поръсване при месенето и разточването
- 20 г пудра захар (опитайте със Захира)
- щипка сол
- 2 с.л. масло - 20 грама
- 50 мл бяло вино
- 2 яйчени жълтъка
- 4 с.л. течна сметана
- олио за пържене на маслена баня
- ванилова захар
- кристална захар за глазура (опитайте със Захира)
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто от брашното, щипката сол, маслото, бялото вино, яйчените жълтъци, захарта и сметаната. Когато престане да се лепи по ръцете, намажете го с малко олио и го оставете в съд с похлупак да почине за час и половина.
2. Премесете тестото и оформете от него кръгла и тънка кора с помощта на точилка. Вземете ринг и изрежете поничките. Можете да използвате и друга формичка по желание. Най-накрая надупчете леко тестото с вилица.
3. Загрейте силно олиото в тиган и пържете до получаването на златиста коричка, като обърнете и от двете страни.
4. Извадете да се отцедят върху чиния, постлана с домакинска хартия.
5. Докато са още топли донътите, ги подредете в поднос и поръсете с ванилова, кристална и пудра захар. Насладете им се докато не са изстинали.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ