Чеснова супа от картофи, праз и боб
Чеснова супа с бекон, бял боб, картофи и много подправки.
Необходими продукти:
- 2 резена бекон, нарязани на малки парченца, широки около 1 см. (ако нямате бекон, използвайте 3 с.л. масло)
- 1 голям стрък праз лук (или 2 малки), бялата и светло зелените части, добре измит и нарязан на жулиени
- 3 ч.ч. зеленчуков бульон (може и пилешки)
- 3 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. мляко
- 5 скилидки чесън, пресован
- 3 картофа с размера на детски юмрук, нарязани на кубчета от по 2 см.
- 2 консерви боб канелини (бял боб) от по 340 гр., бобът изцеден и изплакнат
- 2 дафинови листа
- кора от пармезан (по избор)
- 1 с.л. чубрица
- сол и черен пипер
- магданоз, пармезан, черен пипер (за гарниране)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте на средно силен огън една голяма тенджера и сложете в нея парченцата бекон. Запържете ги малко докато станат леко хрупкави.
2. Прибавете нарязания на жулиени праз и запържете за още 6-7 минути докато поомекне.
3. Прибавете чесъна, разбъркайте и гответе около 1 минута докато започне да става прозрачен.
4. Добавете бульона, водата, картофите, дафиновия лист, пармезановата коричка, мащерката, щипка сол и три щипки черен пипер. Кипнете, след което намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути или докато картофите омекнат.
5. Прибавете боба и млякото и оставете ястието да поври още около 10 минути.
6. Извадете коричката пармезан и дафиновите листа. На този етап можете да оставите ястието както си е, да намачкате картофите и боба леко с лъжица или да ги пюрирате с пасатора до желаната от вас консистенция.
7. Сервирайте супата, гарнирана с обилно количество настърган пармезан, малко свеж магданоз и черен пипер на вкус.
Вариации:
1. Добавете спанак, къдраво зеле, броколи, зелениши, цикория или други зеленчуци заедно с боба.
2. Заместете бекона с 3 с.л. зехтин, боба с няколко нарязани домата, а чубрицата, дафиновия лист и пармезана с къри на прах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ