Филе от треска в азиатски сос
Пържена риба с домашен терияки сос.
Необходими продукти:
- 500 г филе от риба треска
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. бяло сухо вино
- 1 ч.л. балсамов оцет
- 2 ч.л. пудра захар
- 1 с.л. бяло сусамено семе
- зеленчуци за гарнитура или канапе
Начин на приготвяне:
1. В метална чашка смесете соевия сос с оцета, виното и 1 ч.л. пудра зхаар. Подгрявайте и бъркайте докато захарта се разтоври напълно.
2. Рибата нарежете на филенца и полейте със соса. Разбъркайте и оставете да се маринова в хладилник за половин час.
3. Извадете филенцата от маринатата и ги подсушете. Запържете или запечете на фурна - начинът, по който ще ги сготвите, решавате вие. Пържено става по-вкусно, но и по-нездравословно. В малко олио за по 3-4 минути от страна е достатъчно. Ако ги печете - нека е на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 12 минути.
4. Останалия от мариноването сос върнете обратно в металната чашка и добавете в него и другата чаена лъжичка пудра захар. Кипнете, махнете от огъня и залейте леко охладената риба с врелия сос.
5. Отгоре поръсете със семена сусам. Сервирайте филенцата върху свежи зеленчуци или сварен в подсолена вода зелен фасул. Може да изберете и друга от любиммите си гарнитури.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ