Фетучини със скариди и миди
Италианска паста с морски дарове и лук.
Необходими продукти:
- 200 г паста, аз използвах прясна, но вие изберете
- около 12 едри скариди, без вените и разполовени. Запазете главите, опашките и черупките за бульона.
- 8 едри миди, разполовени
- около 180 мл вода
- зехтин
- 3 малки лукчета, нарязани на тънко
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/2 глава стар лук, нарязан
- 180 мл бяло вино + още малко за после
- 2 супени лъжици масло
- малко сметана или мляко
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За приготвянето на бульона от скариди:
1. Загрейте една супена лъжица в тиган на умерен котлон. Добавете скаридените глави, опашки и черупки и намалете огъня. Оставете ги да поцвърчат докато черупките станат хрупкави и придобият чудесен меден цвят. Би трябвало да им отнеме около 10-15 минути.
2. Звучи малко гнусно, но смачкайте и сплескайте главите, за да излезе оранжевото нещо от тях. Свалете ги от котлона и ги минете на кухненски робот докато стане равна смес.
3. Върнете главите в същия тиган, в който би трябвало да е останал овкусен зехтин, и добавете вода. Оставете ги да къкрят за няколко минути, като разбърквате добре.
4. Прецедете с метална цедка и оставете настрани.
За пастата:
1. На среден огън задушете мидите, чесъна и лука в 1 лъжица зехтин и 1 лъжица масло докато лукът не стане прозрачен и чесънът пусне аромата си (внимавайте да не загори обаче). През това време загрейте тенджера с вода за пастата.
2. Увеличете огъня и изсипете скаридите при мидите. Задушавайте докато скаридите не станат леко розови. Тогава добавете бяло вино. Оставете да бълбука минута-две и изсипете скаридения бульон. Намалете огъня и го оставете да къкри докато не стане пастата.
3. Изсипете готовата паста в тигана и изключете котлона. Добавете малко мляко, още бяло вино по желание и останалата лъжица масло и внимателно разбъркайте. Овкусете със сол и пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ