Пълнени туби от калмари с кашкавал и домати
Туби от калмари с плънка от сирена и доматено-чеснов сос.
Необходими продукти:
- 4 големи туби от калмари – около 500 г общо
- вода и сол за варенето
- 6 с.л. растителна мазнина
- 4 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. суха подправка по избор от изброените (мента, босилек или риган)
- листа от същата подправка в пресен вариант
- 2-3 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. сол
- 4 плочки кашкавал за сандвичи
- 200 г кашкавал, твърда моцарела, гауда или чедър – по избор
Начин на приготвяне:
1. Измийте тубите добре със студена вода.
2. Сипете вода в тенджера, добавете лъжица сол и кипнете на силен огън.
3. Пуснете една туба и варете 3 минути. Извадете с щипки и пуснете втората. Сгответе така и четирите туби, като оставяте между тях по 30-40 секунди време водата да вдигне хубаво температурата си.
4. Обелете готовите туби нежно. Ако ципата е крехка или упорита, можете да я оставите.
5. Смесете доматената салца със солта, избраната от вас подправка, 2 с.л. от растителната мазнина и намачкания чесън. Разбъркайте. Намажете калмарите вътрешно с част от сместа.
6. Вземете плочка кашкавал за сандвичи и увийте в нея парчета от избраното от вас твърдо сирене. Напъхайте в тубите без да препълвате.
7. Намазнете грил тиган, парти грил или скара с растителна мазнина. Обтрийте тубите и външно с част от доматения сос. Сложете и запечете до разтапяне на сиренето и образуване на апетитни изпечени нарези по повърхността на калмара. Няколко минути са достатъчни. Ако печете едностранно, внимателно обърнете и от другата страна.
8. Поставете в плато или индивидуални порции и намажете финално външно с доматен сос. Украсете с пресни листа подправка и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ