Паниран толстолоб със сос синьо сирене
Котлети от толстолоб на тиган със сметанов сос с чесън и синьо сирене.
Необходими продукти:
- 1 кг котлети от толстолоб (4-5 котлета)
- 5 с.л. бяло брашно
- 5 с.л. царевично брашно
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- около 300 мл растителна мазнина за готвене
- 200 мл сметана
- 8 скилидки чесън
- 80 г синьо сирене
- 3 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Котлетите почистете добре и подсушете. Поръсете с щипка сол и целия пипер.
2. Смесете 4 с.л. бяло брашно с цялото царевично брашно и солта. Разбъркайте.
3. Сгорещете олио в тиган като си прецените количеството мазнина така, че да покрива с 1 пръст дъното на съда. Застелете тава с хартия за печене, чиния с домакинска хартия и започнете да овалвате котлетите в сместа от брашна много добре, като слагате брашно и във вътрешната част откъм крема.
4. Пържете в добре загрятата мазнина на умерен огън за по 5 минути от страна или до образуването на златиста коричка. Не бива да си позволявате тъмни нюанси. Готовите котлети вадете в съда с домакиснка хартия и подсушавайте от излишната мазнина.
5. Сгорещете фурната на 180 градуса. Щом изпържите и последния котлет, наредете всички в тавата, намалете фурната на 160 градуса, пуснете вентилатора и приберете вътре рибата з 10-13 минути.
6. През това време наситнете чесъна, сгорещете в касерола 3 с.л. олио и го запържете до златисто. Добавете 1 с.л. брашно и бъркайте. Щом леко промени цвета си, постепенно налейте сметаната и продължете да бъркате. Натрошете синьото сирене. Щом се разтопи напълно, махнете от котлона и разбъркайте с лимоновия сок.
7. Сервриайте рибата със соса встрани, резен лимон, зеленчуци и гарнитура по желание. Аз просто жарнах няколко гъби и чери доматчета на тигана от пърженето на рибата.
Ако искате да пържите в полезна мазнина - вижте кой е най-подходящият за вашите нужди вид!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ