Трюфелов сос Сабайон
Сос за бургери с масло и яйца.
Необходими продукти:
- 2 жълтъка (на стайна температура)
- 1 ч.л. бяло трюфелово олио
- 4 ч.л. бяло вино (на стайна температура)
- фина морска сол и фино смлян бял пипер
- 20 г масло (размекнато, но не течно)
Начин на приготвяне:
1. Сложете жълтъците и бялото вино в купа (която пасва по размер на тенджерка с вода за варене на водна баня). Разбийте ги до побеляване.
2. Сложете купата върху тенджера с кипяща вода и продължете да разбивате за около 2-3 мин. докато цялата смес стане с еднакъв цвят.
3. Добавете маслото, на парченца от по 10 г, като разбивате непрекъснато. Разбивайте още около 5 мин. или докато сместа се сгъсти и стане с консистенцията на крем. Всичко трябва да се прави на слаб огън, за да не се сготвят жълтъците.
4. Свалете от огъня и добавете олиото, след това овкусете леко със сол и пипер.
*Ако ще поднасяте студено, след като свалите сместа от огъня, я сложете в купа с ледена вода и разбърквайте докато се охлади. Ако няма да поднасяте студено, разбийте на стайна температура и заделете до употреба. Може също да притоплите отново на водна баня преди използване, като отново внимавате огънят да е слаб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ