Телешка супа с червена леща и картофи
Супа от телешко с леща, картофи, запръжка и пикантна нотка.
Необходими продукти:
- 600 г телешко филе
- 1 голяма глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 морков
- 3 скилидки чесън
- 1 домат
- 1 с.л. доматен концентрат
- щипка захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. черен пипер - смлян
- 250 г червена леща
- 2 картофа
- 2 дафинови листа
- 1-2 люти чушлета по желание
- още сол при необходимост
- листа магданоз за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо почистете, сложете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Оставете да ври 3-4 минути, отпенете, намалете огъня на слаб към умерен и захлупете с капак. Оставете да ври 1 час.
2. Лука наситнете, чесъна намачкайте, моркова нарежете на малки кубчета. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука за 2 минути, добавете чесъна, гответе още минута, вкарайте след това и моркова, разбъркайте и оставете да се готви 3-4 минути.
3. През това време нарежете и домата на кубчета. Прибавете го в запръжката, добавете доматената паста, захарта, солта, куркумата и пипера и гответе 4-5 минути като периодично разбърквате. После махнете от котлона.
4. Лещата измийте, картофите обелете, измийте и нарежете на кубчета. Свареното месо извадете от бульона и оставете да се охлади. На негово място изсипете картофите и лещата и оставете да се варят 10-тина минути.
5. През това време нарежете телешкото на хапчици. Върнете в супата, захлупете с капак и гответе още 10 минути.
6. Изсипете запръжката в супата, добавете дафиновите листа, цели люти чушлета по желание и сол, ако ви се струва безсолно. Варете още 5-8 минути до готовност на картофите.
7. Готовата супа поднесете топла с поръска от пресни листенца магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ