Регистрация

Сьомга с картофено пюре с уасаби

Сьомга с картофено пюре с уасаби
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3641

Азиатска салата с мед и горчица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сьомгата със сос:

  • 4 порции сьомга филе
  • 1/4 c. неосолено масло
  • 1 1/2 ч.л. пресен лимонов сок
  • 1 с.л. фино нарязан магданоз
  • 1/8 ч.л. сол           
  • 1 ч.л. сос Уорчестършир
  • 1 с.л. пълномаслена сметана за разбиване
  • 4 листа нори
  • подправка мащерка/кориандър
  • сол и пипер
  • шепа фъстъци/бадеми или орехи (за сотиране)
  • брашно
  • 4 скариди (по желание за украса)

За картофеното пюре с уасаби:

  • 700 г картофи, обелени и нарязани на четвъртинки по дължина
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 с.л. пълномаслена сметана
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. мляко
  • сол и пипер
  • уасаби на прах


За азиатската салата с мед и горчица за гарнитура:

  • зелена салата
  • домати
  • 5 с.л. средно гъст мед
  • 3 с.л. дижонска горчица (без зрънца)
  • 2 с.л. оризов винен оцет
  • 2 с.л. лимон
  • захар на вкус

Начин на приготвяне:

На сьомгата:

1. Подсушете филетата сьомга и втрийте малко сол, подправки и брашно (тънък слой) от двете страни.

2. Разтопете неосоленото масло в тенджерка на слаб огън.

3. Сложете сьомгата и пържете докато покафенее леко.

4. Прибавете подправките. Увийте сьомгата с нори и я сотирайте известно време.

5. Извадете от съда.

На соса:

1. Натрошете фъстъците/орехите/бадемите. Разтопете маслото в тенджерка с дебели стени на слаб огън. Прибавете и скаридите. Изпържете до готовност, извадете и оставете да престои.

2. Загрейте маслото докато покафенее леко и придобие аромат на ядки. Разклащайте тигана от време на време, за да не изгори.

3. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте.

4. Поръсете с нарязан магданоз и сол; разбъркайте.

На картофеното пюре с уасаби:

1. Сложете картофите в тенджерка. Прибавете 1/2 ч.л. сол. Прибавете вода, колкото да покрие картофите. Оставете да кипне и варете покрити 15-20 мин. или докато омекнат.

2. Загрейте сметаната и разтопете маслото заедно или в микровълновата фурна, или в тиган на котлона.

3. Отцедете картофите. Сложете горещите картофи в купа.

4. Прибавете сметаната и разтопеното масло. С прибор за намачкване на картофи направете пюре и сложете желаното количество уасаби на прах.

5. Бъркайте хубаво докато прибавяте млякото, така че да се получи желаната гъстота. Овкусете със сол и пипер на вкус.

На азиатската салата с мед и горчица за гарнитура:

1. Смесете меда, дижонската горчица, оцета и захарта в купа и разбийте докато се получи гладка смес. Използвайте като дресинг за зелената салата.

2. Подредете всичко в чиния, като сложите 2 парчета сьомга върху картофеното пюре, а отстрани украсите с азиатската салата. Поръсете със сосовете и с магданоз. Прибавете лимон от едната страна и скарида в средата.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта