Стромболи - постно калцоне с маслини
Постен захлупен сандвич с пълнозърнесто тесто.
Бон Апети
Излъчен на 22.11.2017
Пълнен постен хляб със зеленчуци, гъби и маслини месят Лора и Стоян, като разказват историята на тестено изделие, което нито е сандвич, нито е точно пица, но доста прилича и на двете, защото представлява продълговат хляб от хрупкаво тесто, който увива богат пълнеж - в случая вегански.
Започваме като замесваме медено тесто от пълнозърнесто брашно. В купа разтваряме суха мая във вода, а в друга - смесваме брашното със солта. После добавяме шупналата мая, зехтн и мед и замесваме еластично тесто, което се оставя да втаса. А през това време приготвяме всичко останало.
Продължаваме с доматеня сос за пици, който правим като запържваме наситнени лук и чесън до позлатяване в зехтин. След това добавяме консерва белени домати на кубчета, готвим до леко редуциране и овкусяваме със сол, пипер и наситнен пресен босилек. Махаме от огъня и продължаваме нататък.
Нарязваме моркови, тиквичка, печени червени и сурови зелени чушки на ситно. Отделно режем и печурки на четвъртини. Първо запържваме печурките до омекване, след това ги вадим от тигана в чиния и готвим останалите зеленчуци в още зехтин. Запържените зеленчуци пресипваме в купа и смесваме със зелени маслини без костилка.
Тестото премесваме и разделяме на 2 части. Всяка от тях разточваме върху хартия за печене или рогозка на правоъгълник. След това мажем с доматения сос, поръсваме с гъби, а после и със зеленчуци. Завиваме стегнато руло и прехвърляме в тавичка. Правим разрези по диагонал на хлебчетата и след това ги оставяме да втасат повторно.
На финала печем за 30-40 минути, като предварително можем да намажем със зехтин горната кора. После сервираме с любим сос по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ