Спагети в песто с виетнамски кориандър
Пикантна паста с пъдпъдъчи яйца и скариди.
Необходими продукти:
- 2 връзки виетнамски кориандър, само листенцата
- 1 ч.л. сусамово олио
- 1 ч.л. рибен сос
- 1 ч.л. универсална суха подправка
- 1 ч.л. светъл соев сос
- морска сол и счукан черен пипер
- 3 с.л. лют сос или 3 големи, средно люти чилита, без семената
- зехтин Еxtra virgin
- 1 цяла глава чесън
- 16 скариди
- 12 пъдпъдъчи яйца
- чили на прах
- масло
- 1/2 ч бяло вино
- 2 порции прясна паста
Начин на приготвяне:
На пестото:
1. Срежете чесъна на около 2 мм от горната страна, поръсете с малко зехтин (не extra virgin), сол и пипер. Изпечете за 40 в загрята предварително на 150°C фурна. След като се изпече, извадете от фурната, оставете да се охлади и заделете.
2. Сложете листенцата кориандър в кухненски робот или ги счукайте много фино. Изстискайте вътрешността на чесъна при кориандъра и смесете хубаво.
3. Нарежете наедр червеното чили, сложете го в робота и отново разбийте.
4. Сложете тази смес в купа, достатъчно голяма, за да побере пастата. Добавете соев сос, рибен сос, сусамово олио, суха подправка и пипер. Разбъркайте хубаво. Добавете зехтин Еxtra virgin до желаната консистенция, разбъркайте хубаво с вилица и заделете.
На пастата:
1. Сварете пастата, отцедете и заделете. Запазете част от водата.
2. Обелете и почистете скаридите, сложете маслото с малко олио в тенджерка. Добавете скаридите и ги сотирайте леко, докато порозовеят, но не до пълна готовност. Овкусете със сол и пипер, след това добавете бялото вино и гответе на слаб огън, докато се изпари виното. Заделете.
3. Сложете яйцата в тенджерка и ги покрийте със студена вода на 1 см. Оставете да къкри за 2 мин., изключете котлона и ги сложете в ледена вода, за да спрете процеса на готвене. Обелете и заделете.
4. Сложете сварената паста в купата с пестото. Добавете скаридите, разбъркайте, така че да се покрие всичко много добре със соса и разпределете в 4 чинии за сервиране.
5. Разполовете яйцата и ги подредете около пастата. Поръсете с чили на прах и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ