Регистрация

Солени мекици с моркови и лук

Солени мекици с моркови и лук
Трудно   |   Порции 8-10 броя   |   Видяна: 946

Мекици в стил пирожки със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 7 г суха мая
  • 300 мл топла вода
  • 450 г брашно
  • 2 с.л. олио

За плънката:

  • 2 моркова
  • 3 глави лук
  • 3 с.л. олио
  • сол и пипер
  • олио за пърженето

Начин на приготвяне:

1. Изсипете в купа захарта, солта и маята. Залейте с топлата вода и разбъркайте. Постепенно при непрестанно бъркане с шпатула или вилица добавете брашното. На финала полейте с олиото и замесете. Щом спре да лепне, оставете тестото за 30 минути в купа с капак или фолио да втаса.

2. През това време направете запръжката. Рендосайте морковите на едро ренде, а лука наситнете. Запържете първо лука в сгорещеното олио за две минути на умерен огън. После добавете и морковите и гответе още 5 минути. Овкусете със сол и пипер и дръпнете от котлона.

3. Тестото премесете на намазнен плот и разделете на 8-10 топчици. Всяка от тях разточете на кора. В средата слагайте от плънката и завивайте с краищата. Можете да направите във всякакви форми - по-продълговати, кръгчета или вързопчета.

4. Сгорещете олио в тиган, така че да покрива до половина мекиците. След това пържете на умерена температура двустранно до образуването на апетитна златиста коричка - ще отнеме по около 3 минути от страна.

5. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. По желание сервирайте с майонезен или млечен сос.

 

Източник: YouTube/Olga Lungu Plus

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта