Чебурек - руска мекица с кайма и лук
Чебурек с кайма - пържени банички с месо и лук.
Необходими продукти:
За тестото:
- 600 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 60 мл олио
- 350 мл топла вода
За плънката:
- 2 глави лук
- 1 ч.л. сол
- 600 г кайма
- 1/2 ч.л. черен пипер
- по 1 ч.л. сух копър и сух магданоз
- 150-250 мл вода
- олио за пърженето
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, разбъркайте със солта, оформете кладенче и на няколко пъти налейте много топла вода, като разбърквате между наливанията. Щом цялата вода се абсорбира, добавете мазнината и замесете твърдо нелепнещо и неразпукващо се тесто. Приберете го за 30 минути в найлонов плик.
2. През това време наситнете лука и прехвърлете в купа, добавете каймата и подправките и замесете. Налейте вода, за да стане сместа по-въздушна.
3. Тестото разделете на 2 парчета, оформете фитили и всеки от тях нарежете на 7 парченца. Всяко от тях премесете и разточете на много тънка, почти прозрачна кръгла кора.
4. Взимайте от каймяната смес и разпределяйте в едната половина на корите. С другата прехлупвайте. Прещипете краищата хубаво с пръсти или обратното на вилица.
5. Сгорещете олио - не за пържене на маслена баня, но все пак да покрива с половин пръст дъното на тигана.
6. Пържете чебуреките за по 2-2:30 минути от страна на умерен огън и вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
7. Поднесете топли, по желание със сос за топкане - доматен, чеснов или майонезен.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ